Doorzetten om te ondernemen

Ondernemer worden, dat is niet zo evident. In Startersverhalen volgen we recent begonnen ondernemers. Eén daarvan is Félice Vandenabeele. Zij besloot, om na jaren te werken in dienstverband, haar droom achterna te gaan: een eigen onderneming starten. Dat ging niet zonder slag of stoot. Het verhaal van Félice is een avontuur van doorzetten, niet opgeven en blijven geloven in jezelf.

Félice studeerde af als handelsingenieur met specialisatie in product & logistiek. Na haar studies belandde ze per toeval in de marketingwereld, wat haar voorheen niet veel zei. Al snel ontdekte ze dat er veel meer achter marketing en sales schuil zat dan eerst gedacht. Jarenlang deed ze ervaring op in verschillende marketingfuncties binnen meerdere bureaus. 

In 2017 besloot Félice om haar eigen weg in te slaan. De uitdaging bij haar huidige job was zoek. “Onze visies waren niet meer op elkaar afgestemd, uiteindelijk is het je baas die de eindbeslissing maakt. Dat was het teken voor mij om op te stappen. Ik wou zelf knopen doorhakken en verantwoordelijk zijn.” Na een halfjaar denken en bepaalde ideeën uit te werken, kon het avontuur beginnen.

Een valse start

“Ik had het idee om als zelfstandige vastgoedstyliste aan de slag te gaan.” vertelt Félice. “Oudere huizen, die al een lange tijd te koop staan pimpen/opfrissen zodat ze aantrekkelijker worden en makkelijker verkocht geraakten.
”Omdat onderzoek uitvoeren een belangrijk onderdeel is bij het starten van een business, besloot ze om research te doen bij makelaars en mensen actief in de vastgoedwereld.
Haar enthousiasme werd al snel gesist door experts: “West-Vlaanderen is een heel moeilijke regio om dit idee te verwezenlijken. De West-Vlaming zijn mentaliteit staat hier nog niet echt voor open.” Weg kans, weg idee.

Eerste grote fout

Uiteindelijk koos Félice om als zelfstandig consultant te werken. Ze had uiteindelijk wel die grote marketingkennis dus kon ze dit zeker uitspelen naar anderen toe. Al snel mocht ze enkele opdrachten uitvoeren voor een vastgoedbedrijf in Gent. Die enkele opdrachten werden meerdere. Alles verliep vlot. Tot één week voor de bevalling van haar dochtertje. Opeens werd het contract stopgezet en had ze geen opdrachten, werk meer. “Dat was direct mijn eerste blunder.” geeft ze toe. “Ik focuste me te veel op die ene klant, al mijn tijd en werk ging naar dat specifieke bedrijf.”

De nieuwe aanpak

In haar zwangerschapsverlof kon Félice weer opnieuw de denkoefening maken: what’s next? Al snel vond ze een nieuw project om haar tanden in te zetten: bedrijven helpen bij productlanceringen. “Marketeers binnen vele kmo’s hebben vaak een zodanig breed en operationeel takenpakket dat ze minder ervaring hebben met productlanceringen en alles wat erbij komt kijken.” aldus Félice.

Mijn droom is om een platform te bouwen dat mensen helpt bij het lanceren van nieuwe producten.

– Félice Vandenabeele –

“De droom is om een platform te bouwen waarmee mensen echt aan de slag kunnen m.b.v. een stappenplan. Een helptool bij het lanceren van nieuwe producten, diensten en een die antwoord geeft op vragen zoals hoe start ik een marktonderzoek, welke tools kan ik hiervoor gebruiken, wie zijn mijn directe en indirecte concurrenten, welke prijszettingstrategie past bij mijn product/dienst, …”

Omdat zo’n platform niet in één-twee-drie gebouwd is en hoge kosten met zich meebrengt, besloot ze om als freelance marketing-consultant bedrijven raad te geven over die stappen. Een van haar klanten is Ibis Style Kortrijk waarvoor ze een nieuw concept (Style Up) hielp lanceren.

Onverwachte opportuniteit

Na enkele maanden leerde ze Marie Van den Broeck (onlangs nog verkozen als beloftevol vrouwelijk ondernemerstalent) kennen van My Add on, een innovatieve start-up die gebruiksvriendelijke producten ontwikkelt voor de zorgsector. Door het pimpen van krukken en rolstoelen, willen ze deze niet alleen mooier maken, maar vooral comfortabeler. Al snel werd Marie een vaak-terugkerende-klant. En toen ze opzoek was naar een co-founder, een partner, twijfelde Félice niet. “Het was alsof ik dat ontbrekende puzzelstukje eindelijk had gevonden.” zegt Félice. “We vullen elkaar zo goed aan. Het bedrijf groeit snel, de ambitie is hoog. We streven naar ons 20x20x20 plan: 20 innovatieve producten lanceren in 20 landen door een team van 20 personen in de komende vijf jaar. Daarvoor is sterke marketing nodig. Mijn kennis kan ik nu goed inzetten. Daarnaast kan ik samen met Marie ook echt ondernemen: bedrijfsbeslissingen maken, onze visie en strategie bepalen en richting geven, extern kapitaal ophalen,..”

Félice (links) en Marie (rechts), twee vriendinnen en businesspartners

Voldoening als drijfveer

“In een bedrijf kom je, op een bepaald moment, wel altijd aan een platfond. Je hebt een aantrekkelijk loon, goed ritme opgebouwd. Maar er is geen ruimte meer om te groeien. De goesting nam af, mijn motivatie was onzichtbaar. Die voldoening was ik kwijt, en dat was het teken om een andere weg in te slaan.”

Door zelf te ondernemen werd Félice veel bewuster waarmee ze bezig was en welke beslissingen ze nam.” Als werknemer ga je soms wel eens twijfelen aan bepaalde taken. Wat is het nut hiervan? Nu als zelfstandige zijn er ook zeker bepaalde zaken die me frustreren, niet alles is tof maar het grote verschil is dat ik nu wel weet waarom ik het doe.

Een goed netwerk is goud waard

"Omring je goed .
Iets wat ik in het begin onderschatte."

– Félice Vandenabeele –

Félice begon echt vanaf nul. Netwerken en prospecteren was echt nodig. “Dat ging moeilijk. Ik ging wel naar netwerkmomenten maar kwam al vrij snel tot het besef dat puur prospecteren niks voor mij was.” vertelt ze. “Ik had wel een idee, een bijhorende website, maar wat nu? Waar kan ik mijn klanten vinden?” 

Daarbij nam ze ook de grote stap van werknemer naar zelfstandige, zonder een tussenschakel te gebruiken. “Als je als starter kan beginnen in bijberoep, dan kan dit een sterk voordeel voor jezelf zijn. Zo kan je al meer connecties opbouwen. Wanneer je dan helemaal, zelfstandig start, heb je al een goede basis van contacten waarmee je aan de slag kan

“Moeilijk gaat ook en gelukkig bestaan er verschillende netwerkorganisaties die je hierbij kunnen helpen. Zo ben ik zelf naar VOKA gestapt en heb ik me aangesloten bij hun Bryo-netwerk. Intussen heb ik al heel veel mede-ondernemers leren kennen en begint mijn netwerk meer en meer vorm te krijgen.” 

Geboeid door de verhalen van starters? Check ook zeker deze video.

Welke struikelblokken ben jij al tegengekomen tijdens het ondernemen? Voel je vrij om ze hieronder met ons te delen.

Geef een reactie